شارژر خودرو برقی به‌عنوان یکی از تجهیزات کلیدی برای تامین انرژی خودروهای تمام برقی و پلاگین هیبریدی شناخته می‌شوند و برای این کار نیاز به زیرساخت‌های مناسب دارند. برخلاف خودروهای سنتی که تنها به بنزین، گازوئیل یا گاز نیاز دارند، شارژر خودرو برقی به‌راحتی در پارکینگ‌های منازل و مراکز تجاری کوچک قابل نصب است. نحوه شارژ خودرو برقی نه تنها برای شما، بلکه برای هر کسی که به دنیای خودروهای برقی قدم گذاشته است، مهم است. اینکه چگونه، کجا و با چه سرعتی باتری خودرویتان را شارژ کنید، یکی از مهم‌ترین تصمیماتی است که باید در این مسیر بگیرید.

 در این فصل از تیران آکادمی، به دنیای پر از تنوع شارژرهای خودروهای برقی سرک می‌کشیم و شما را با تکنولوژی‌هایی که زندگی را ساده‌تر و تجربه رانندگی را لذت‌بخش‌تر می‌کنند، آشنا می‌کنیم. از شارژرهای خانگی که در پارکینگ منزل‌تان نصب می‌شوند تا شارژرهای سریع که در مسیر جاده‌های پرتردد منتظر شما هستند، همراه ما باشید تا با جزئیات و قابلیت‌های هر کدام آشنا شویم.

شارژرهای خودروهای برقی به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند که هر کدام از این دسته‌ها نقش متفاوتی در فرایند شارژ دارند:

شارژرهای AC

از میان انواع شارژر خودرو برقی، این مدل از شارژرهای پیشرفته که معمولاً به عنوان شارژرهای خانگی استفاده می‌شوند، در دو مدل تک فاز و سه فاز عرضه می‌شوند. این شارژرها می‌توانند خودروی شما را به صورت آهسته یا سریع شارژ کنند. آنها به‌راحتی در پارکینگ‌های منازل و مراکز تجاری کوچک قابل نصب هستند. شارژرهای AC برای خودروهای برقی، شارژرهای سطح 1 و 2 هستند، که در آن جریان AC که از ایستگاه شارژ می‌آید به جریان DC در شارژر آنبرد EV تبدیل می‌شود. منبع AC داخلی دارای حداکثر توان 7 کیلووات است. اینها شارژرهای آهسته برای خودروهای برقی هستند و می‌توانید شارژر AC برای خودروهای برقی را با کنترلر شارژر AC کنترل و مدیریت کنید. بازار هند مملو از این نوع شارژرهای خودروهای الکتریکی است که توان خروجی آن 3 تا 6 کیلو وات است و شارژ مجدد 8 تا 12 ساعت به طول می‌انجامد. برخی از ویژگیهای کلیدی شارژر خودرو برقی نوع AC عبارتند از:

  • هر 4 نوع کانکتور AC در 3 تا 6 کیلو وات را پوشش می‌دهد.
  • کابل‌های متصل یا بدون اتصال برای واحدهای شارژ را دارد.
  • می‌تواند به عنوان یک شارژر تخصصی یا شارژر اصلی عمل کند.
  • در درجه اول شارژ خانه را پوشش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: هر آنچه که باید درباره شارژ خودروهای برقی بدانید!

 ساختار شارژ AC

شارژر خودرو برقی از نوع AC از سه جزء اصلی تشکیل شده است:

  • کانکتور یا دوشاخه شارژ: شارژر را به خودرو متصل می کند.
  • واحد جریان برق: را از منبع تغذیه به وسیله نقلیه تنظیم می‌کند. این واحد برق AC را از شبکه می‌کشد و شارژر داخلی خودرو آن را به برق DC تبدیل می‌کند.
  • رابط کاربری: می‌تواند یک صفحه نمایش یا یک نشانگر LED ساده باشد که وضعیت شارژ را نشان می‌دهد.

شارژرهای DC

شارژرهای DC که معمولاً در ایستگاه‌های شارژ شهری، فروشگاه‌های بزرگ و مراکز پرتردد نصب می‌شوند، تنها امکان شارژ سریع را فراهم می‌کنند و به همین دلیل مناسب برای مواقعی هستند که زمان اهمیت زیادی دارد. در نهایت، زمان شارژ خودروی برقی شما بسته به نوع شارژر و نوع خودرو متفاوت است. مثلا یک خودروی هیبریدی پلاگین ممکن است نیاز به شارژ خارجی داشته باشد، آشنایی بیشتر با این شارژرها می‌تواند به شما در سفری بهتر به دنیای خودروهای نوظهور کمک کند. 

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع باتری خودروهای برقی

اگر خودروی شما برقی نیست، مشکل خاصی وجود ندارد، زیرا ماشین شما برای کار کردن به بنزین، گازوئیل یا گاز نیاز دارد. با این حال، مسائل مربوط به شارژرهای خودروی برقی و خودروهای الکتریکی نیاز به درک موارد بیشتری از جمله زیرساخت‌های زمینی دارند. برای خودروهای برقی، زمان شارژ بسته به نوع شارژرهای EV متفاوت است.

در یک طبقه بندی کلی، سه نوع شارژ EV وجود دارد که عبارتند از:

1- سطح 1 (شارژ آهسته)

2- سطح 2 (شارژ سریع)

3- سطح 3 (شارژ سریع  عمومی)

بیشتر بخوانید: همه‌چیز درباره باتری‌ خودروهای برقی

شارژر آهسته (شارژرهای برقی سطح 1)

رایج‌ترین شارژر میان شارژر خودرو برقی که در خانه‌ها هم وجود دارد و مالک خودروهای برقی می‌تواند وسیله نقلیه خود را در آسایش و راحتی خانه و روال معمول خود شارژ کند، شارژرهای سطح 1 هستند. این شارژر EV خانگی، زمان نسبتاً طولانی‌تری برای شارژ کامل وسیله نقلیه الکتریکی نیاز دارد.

بیشتر بخوانید: آشنایی با خودروهای خودران، از رویا تا واقعیت!

شارژر سریع (شارژرهای برقی سطح 2)

شارژر سریع خودروهای برقی بیشتر در مکان های عمومی مانند سوپرمارکت‌ها، پارک‌های عمومی، مغازه‌ها، مراکز تفریحی و غیره یافت می‌شود. تقریباً هر EV و خودروی برقی هیبریدی پلاگین (PHEV) را می توان با استفاده از شارژر نوع 2 شارژ کرد.

سوپر شارژر (شارژرهای برقی سطح 3)

شارژرهای سطح 3 اغلب 480 ولت دارند و خودرو برقی را با سرعت فوق العاده شارژ می‌کنند و دلیل آن پشتیبانی از جریان مستقیم است. شارژر DC جریان AC ورودی را در ایستگاه شارژ به جریان مستقیم تبدیل می‌کند. به طور کلی یک خودروی برقی را در عرض 20 دقیقه تا 80 درصد شارژ کرده و همچنین می‌تواند خودرو را در مدت زمان یک ساعت به طور کامل شارژ کند.

بیشتر بخوانید: با سطوح مختلف خودروهای خودران آشنا شوید!

جدول زیر مروری بر سه سطح شارژ است:

نوع شارژر
توان (KW)
مسافت تحت پوشش  (miles)
زمان شارژ کامل
سطح 1
1-1.4
3-5.0
30-40 ساعت
سطح2
3.9-19.2
12-80.0
2.5-4.5 ساعت
سطح 3
24-300
75-1200
30-40 دقیقه

شارژ AC چگونه کار می‌کند؟

شارژر AC جریان متناوب را به جریان مستقیم تبدیل می‌کند و امکان شارژ باتری خودرو را فراهم می‌نماید. در اینجا مراحل نحوه کار  به این صورت است:

گام اول: شارژر از طریق کابل شارژی در پورت شارژ خودرو قرار می‌گیرد و به وسیله نقلیه الکتریکی متصل می شود.

گام دوم:پس از اتصال، شارژر AC را از منبع برق (یک پریز استاندارد خانه یا یک نقطه شارژ مخصوص نصب شده) می‌گیرد.

گام سوم: شارژر و خودرو برای تعیین مواردی مانند حداکثر سطح ایمن جریان و سرعت شارژ با هم ارتباط برقرار می کنند.

گام چهارم: برق به شارژر داخلی خودرو وارد می‌شود. وظیفه شارژر داخلی تبدیل برق متناوب به برق است. توجه به این نکته مهم است که سرعت شارژ می‌تواند به ظرفیت این شارژر داخلی بستگی داشته باشد. 

گام پنجم: در قدم بعدی، شارژر وضعیت باتری را کنترل می کند و نرخ شارژ را تعدیل می‌کند تا از آسیب به باتری جلوگیری کند. معمولاً با نزدیک شدن به شارژ کامل، سرعت آن کاهش می یابد.

گام ششم: هنگامی که باتری به طور کامل شارژ شد، شارژر خودرو برقی به طور خودکار فرآیند شارژ را متوقف می کند، اگرچه معمولاً همچنان یک بار شارژ می‌کند تا باتری را در ظرفیت کل نگه دارد. سپس ارتباط خودرو و شارژر متوقف می‌شود و جدا کردن کابل شارژ بی خطر است. شایان ذکر است که در حالی که شارژر خودرو برقی از نوع AC به دلیل هزینه پایین‌تر و نصب ساده‌تر استاندارد هستند، معمولاً شارژ آهسته‌تری را در مقایسه با شارژرهای سریع DC ارائه می‌کنند که مستقیماً DC را به باتری خودرو می‌رسانند، مبدل داخلی را دور می‌زنند و در نتیجه به شارژ بسیار سریع‌تری می‌رسند.

بیشتر بخوانید: رانندگی با خودروهای متصل، تجربه‌ای ایمن و نوین

سوالات متداول

1- شارژر خودرو برقی نوع AC چگونه عمل می‌کند و چه مزیتی دارد؟
شارژر خودرو برقی نوع AC جریان متناوب را به جریان مستقیم تبدیل می‌کند و برای نصب خانگی مناسب است.

2- تفاوت زمان شارژ در شارژرهای مختلف خودرو برقی چیست؟
شارژر خودرو برقی سطح 1 تا 40 ساعت، سطح 2 تا 4.5 ساعت، و سطح 3 فقط 40 دقیقه زمان می‌برد.

3- آیا می‌توان از شارژر خودرو برقی سطح 3 در خانه استفاده کرد؟

خیر، شارژر خودرو برقی سطح 3 برای ایستگاه‌های عمومی مناسب است.

منابع:

[1] https://bacancysystems.com/blog/types-of-ev-chargers

[2] https://www.sinosupercharger.com/what-is-ac-ev-charger/