ماشینهای متصل سریعتر از آنچه فکرش را میکردیم به واقعیت تبدیل شدهاند و این روزها در خیلی از شهرهای جهان تردد میکنند. در دنیای امروز که همه افراد در بستر اینترنت به یکدیگر متصل شدهاند، صنعت خودروسازی هم از این فناوری استفاده کرد و ایده خودروهای متصل برای نخستین بار مطرح شد تا تجربه رانندگی در هرکجا با استفاده از اینترنت اشیا، بلوتوث و وایفای آسانتر شود. از افزایش ایمنی جاده تا ارتقای آسایش راننده و امنیت سرنشینان، همه و همه دریچه جدیدی است که خودروهای متصل در دنیای امروز فراهم کرده است. در این فصل، به بررسی عمیقتر این فناوریها و تأثیرات آنها بر ایمنی و راحتی میپردازیم. با تیران همراه باشید تا با این خودروهای جدید به آینده سفر کنیم!
معرفی خودروهای متصل
خودروهای متصل به وسایل نقلیهای میگویند که از طریق شبکههای ارتباطی و فناوریهای اطلاعاتی به اینترنت و دنیای پیرامون تعامل داشته باشد. ماشینهای متصل با استفاده از این تکنولوژی در کسری از ثانیه میتواند اطلاعات و دادههای مربوط به وضعیت جاده شرایط آب و هوایی، وضعیت ترافیک را دریافت کند.ذهمچنین این خودروها میتوانند با زیرساختهای آنلاین، خودروهای دیگر و شبکههای ابری تعامل داشته باشد تا یک تجربه ایمن را برای سرنشینان رقم بزند.
خودروهای متصل چه فناوریهایی دارند؟
فناوریهای پیشرفته در خودروهای متصل به کمک مردم آمده تا بتوانند راحتتر با خودروها ارتباط بگیرند. این فناوریهای ارتباطی دقیقا همان چیزی است که همه نیازهای مصرفکنندگان را برطرف کرده است. براساس نیاز مردم و با هدف رقم زدن تجربه کاربری بهتر، این فناوریها به طور مداوم درحال بروزرسانی هستند. در ادامه نگاهی بر این فناوریها و چگونگی کاربرد آنها میاندازیم:
1.فناوریهای ارتباطی: مانند 4G و 5G، بلوتوث و وایفای، و پروتکلهای اختصاصی خودروها که به خودروها کمک کرده به طور اتوماتیک رانندگی کنند. با مهجز شدن خودروهای متصل به فناوری 5G سرعت تحلیل و پردازی دادههای فرستاده شده افزایش مییابد و بدون هیچ درنگی دادهها جا به جا میشوند.
2. اینترنت اشیا (IOT): اینترنت اشیا امکان نظارت بر وضعیت فنی خودرو، ارسال هشدارهای نگهداری، و حتی کنترل از راه دور خودرو را فراهم میکند. این فناوری به خودروها قدرت میبخشد تا به طور دور از وضعیت فنی آنها آگاه شویم، آنها را نظارت کنیم و حتی آنها را از راه دور کنترل کنیم. این ارتباطات، اطمینان میدهد که ما از ایمنی و کارکرد بهینه خودروی خود مطمئن هستیم و از طریق هشدارهای نگهداری، به وقوع پیوستن مشکلات را پیشگیری کنیم.
3. سنسورها و عملگرها: که قلب فناوری خودروهای متصل هستند، نقش بسیار حیاتیای در جمعآوری و پردازش دادهها دارند. سنسورهای محیطی مانند دوربینها، رادارها و لیدارها برای شناسایی موانع، خطوط جاده و شرایط آب و هوایی به کار میروند. همچنین، سنسورهای داخلی مانند سنسورهای دما، فشار و وضعیت موتور برای نظارت بر عملکرد فنی خودرو استفاده میشوند. علاوه بر این، سنسورهای موقعیتیابی مثل GPS برای تعیین موقعیت دقیق خودرو و هدایت آن به کار رفتهاند.
بیشتر بخوانید: تاریخچه ماشینها؛ از کالسکه تا خودروهای مدرن
کاربردهای خودروهای متصل
1.افزایش ایمنی جادهای
چقدر خوب میشد اگر پیش از حرکت میدانستیم چطور با سایر خودروها ارتباط بگیریم، از شرایط آب و هوایی جاده آگاه میشدیم و با آمادگی بیشتری رانندگی میکردیم. داشتن این خودروهای هوشمند اکنون دیگر رویا نیست! خودروهای متصل با فیچرهای جدید رویای عاشقان رانندگی را به واقعیت تبدیل کرده است.
از طرف دیگر، یکی از دغدغههای اصلی والدین، خطرات احتمالی رانندگی برای فرزندانشان است. در افقهای فناوری امروز، خودروهای متصل به کمک اقشار مردم آمده که بدون نگرانی و استرس از رانندگی خود لذت ببرند و از خطرات در امان باشند. یکی از مهمترین کاربردهای خودروهای متصل، افزایش ایمنی جادهای است. این خودروها با استفاده از سیستمهای هشدار دهنده و ارتباط با سایر خودروها و زیرساختها، میتوانند رانندگان را از خطرات احتمالی، ترافیک و شرایط نامساعد جادهای مطلع کنند. سیستمهای ADAS وV2V نقش کلیدی در این زمینه ایفا میکنند.
2.ارتباطات V2V
ارتباطات V2V به خودروها این امکان را میدهد تا اطلاعاتی نظیر سرعت، موقعیت و مسیر حرکت خود را با سایر خودروها به اشتراک بگذارند. این اطلاعات میتواند به رانندگان هشدارهایی در مورد شرایط خطرناک جادهای مانند توقف ناگهانی یک خودرو یا وجود موانع در مسیر بدهد.
بیشتر بخوانید: همهچیز درباره باتری خودروهای برقی
3. مصرف بهینهی انرژی و کاهش هزینهها
با داشتن خودروهای متصل، دیگر نگران مصرف انرژی و هزینههای سفر نباشید! زیرا خودروهای متصل با کاهش هزینههای سفر یک سفر به یاد ماندنی و آسوده را برایتان رقم میزند. خودروهای متصل قادرند با بهینهسازی مسیرهای حرکت و مدیریت بهرهوری سوخت، به کاهش مصرف انرژی و آلودگی محیطی کمک کنند. این فناوریها نه تنها موجب صرفهجویی در هزینههای سوخت و انرژی میشوند، بلکه حافظ طبیعت و محیط زیست هستند.
4. مدیریت هوشمند ناوگان سازمانی
هوشمندسازی به معنی استفاده درست، بهینه و منطقی از تجهیزات نرمافزار و سختافزاری برای اتوماتیککردن فرآیند انجام کارها در بخشهای مختلف است. سامانه هوشمند مدیریت ناوگان یکی از تجهیزات نرمافزاری انجام این کار است که سازندگان خودروهای متصل از آن استفاده کردهاند. با داشتن این تکنولوژی شما میتوانید بهترین مسیر را برای سفرهای شهری و بینشهری انتخاب کنید و تجربه بهتری از سفر با ماشینهای به روز داشته باشید. علاوه بر این، خودروی شما به سیستمی مجهز است که به صورت اتوماتیک زمان شما را کاهش میدهد و مصرف سوخت خودروی شما نیز بهینهتر میشود.
5. با خدمات چندرسانهای و سرگرمی، چم و خم رانندگی در دستتان است!
تصور کنید در ساعتهای طولانی در ترافیک سنگین به سر میبرید. احتمالا نگران هستید که دیر به مقصد برسید و به یک سرگرمی جالب نیاز دارید که مسیر را برایتان کوتاهتر کند. خودروهای متصل دقیقا همان چیزی است که با مجهز بودن به خدمات چندرسانهای، شما را سرگرم میکند. با فیچرهای این ماشین میتوانید موسیقی مورد علاقهتان را پخش کنید، فیلم ببینید یا حتی نزدیکترین رستورانها و مکانهای دیدنی در مسیرتان به راحتی باخبر شوید.
بیشتر بخوانید: نکات برجسته صنعت خودرو از 1884 تا 1970
6. اتصال به دستگاههای هوشمند
خودروهای متصل میتوانند با دستگاههای هوشمند خانگی و تمام اپلیکشنها ارتباط برقرار کنند. دیگر به راحتی میتوانید با گوشی و ساعت هوشمند، به ماشین خود متصل شوید و اطلاعات را به صورت آنلاین مشاهده کنید. همچنین این امکان را دارید که از راه دور کارهایتان را کنترل و مدیریت کنید، مثل باز و بسته کردن درها، روشن و خاموش کردن موتور و مانیتورینگ خانه.
7. بهبود زیرساختهای جادهای، سفری امن بدون نیاز به امداد
دادههای جمعآوری شده از خودروهای متصل میتوانند به بهبود زیرساختهای جادهای کمک کنند. به عنوان مثال، اطلاعات مربوط به نقاط حادثهخیز یا جادههای خراب میتواند به مسئولین کمک کند تا به سرعت مشکلات را شناسایی و برطرف کنند.
خودروهای متصل حافظ جان شما در مواقع خطر است. در صورت وقوع حادثه، خودروهای متصل به صورت خودکار اطلاعات مربوط به موقعیت دقیق خودرو را شناسایی میکنند و جزئیترین اطلاعات از جمله شدت حادثه را به مرکز اورژانس ارسال میکنند.
خودروهای متصل چه چالشها و موانعی دارند؟
مانند هر دستگاه دیگری که به اینترنت متصل میشود، چالشهایی بر سر راه خودروهای متصل وجود دارد. درست که تجهیزات به کار رفته در خودروهای متصل و خودروهای خودران زندگی را برای مردم راحتتر کرده، اما خطر از جانب مجرمان سایبری امنیت رانندگان خودروهای متصل را تهدید میکند. نقض قوانین امنیتی، حفظ حریم خصوصی افراد، مقررات خاص محلی و ملی، هزینههای بالا و... از جمله این موانع است. البته نکته قابل توجه این است که خودروهای متصل روز به روز پیشرفتهتر میشوند و بر اساس نیاز مصرفکنندگان بهینه و به روز رسانی میشوند. در ادامه این بلاگ، چالشهای این خودروها را برمیشماریم.
1. تهدیدات امنیتی و هک اطلاعات خصوصی
یکی از مهمترین چالشهای خودروهای متصل، امنیت دادهها و حفظ حریم خصوصی کاربران است. با توجه به حجم زیادی از دادههای حساس که توسط این خودروها جمعآوری و منتقل میشود، حفظ امنیت این دادهها سختتر میشود. با افزایش حسگرها و سنسورهای به کار رفته در سیستم ماشین، هکرها پتانسیل دارند که اطلاعات قابل شناسایی شخصی (PII) از سیستمهای خودرو، مانند دادههای سفر و موقعیت جغرافیایی، سلیقههای مربوط به سرگرمی و حتی اطلاعات مالی را سرقت کنند. ناگفته نماند که راه حل شرکتهای غول حوزه خودروسازی، داشتن سیاستهای شفاف، ناشناس کردن و محافظت از حریم خصوصی خریداران است.
2. هزینههای بالای تولید و نگهداری
توسعه و پیادهسازی فناوریهای خودروهای متصل هزینهبر است. از خرید تجهیزات پیشرفته تا نگهداری سیستمها هزینههای معمول خودروسازی است. این هزینهها به صورت مستقیم بر میزان قیمت نهایی خودروها تاثیر میگذارد. پشتیبانی فنی از خودروهای متصل نیز نیازمند دانش و تخصص بالا است. تعمیر و نگهداری این خودروها نیازمند تجهیزات پیشرفته است که به علت هزینهها ممکن است در دسترس همه کاربران نباشد.
3. شبکههای ارتباطی پایدار و آنتندهی در همه نقاط
در نسل جدید صنعت خودروسازی، ایدهپردازان خودروهای متصل در اتاق فکرهای خود برای حل مشکل آنتندهی در لوکیشنهای مختلف به طراحی زیرساختهای ارتباطی گسترده پرداختهاند. با این حال، از چالشهای عمدهای که سازندگان این خودروها با آن دست و پنجه نرم میکنند، این است که در مناطق روستایی یا کوهستانی که پوشش شبکهای ضعیف است، خودروی متصل در پردازش دقیق دادهها و تحلیل و شناسایی وضعیت دچار مشکل خواهند شد.
4. امکان تصادفهای زنجیرهای
از آنجایی که اکثر خودروهای پیشرفته و هوشمند دارای زیرساختهای نرمافزاری هستند، در صورت بروز هرگونه اختلال در ساز و کار آنها امکان تصادف وجود دارد. در نتیجه کنترل درست ماشینهای خودران، ماشینهای متصل و خودروهای مجهز به اینترنت اشیا دغدغه مهمی است که ریسک خطرات احتمالی را کاهش میدهد.
5. تدوین استانداردها و مقررات بینالمللی، از چالشهای مهم کشورهای صنعتی
در طول تاریخ صنایع مختلف از جمله صنعت خودروسازی با سیاستهای جهانی درگیر بوده و ترسیم نقشه راه درستی که مطابق استانداردهای همه کشورها و همگام با 4 محور اصلی باشد، از استراتژیهای مهم این صنعت است. این 4 محور عبارت هستند از حفظ ماهیت محصول، مدیریت درست، ارزیابی محصول و توجه به مسئولیت اجتماعی. با توجه به ماهیت جهانی این فناوری، نیاز به ایجاد استانداردهای بینالمللی و هماهنگی بین کشورها برای تسهیل استفاده از خودروهای متصل وجود دارد.
علاوه بر استانداردهای بینالمللی، تدوین مقررات جداگانه مطابق هر کشور نیز برای استفاده از خودروهای متصل لازم است. این مقررات باید به مسائل خاص هر کشور نظیر زیرساختهای موجود، شرایط جادهای و نیازهای کاربران توجه کنند.
از مهمترین این استانداردها که در کشورهای اروپایی رایج هستند، عبارتند از:
- مشتریمداری
- پیشرو بودن و استفاده از فناوری جدید
- ارتقاء مدوام
- مدیریت روابط و اطلاعات
- استانداردهای مربوط به تایر
- استانداردهای ایزو
سوار بر خودروهای متصل، راهی بر دستیابی به فناوریهای آینده...
در جدیدترین نسل خودروها، با ماشینهایی مواجه هستیم که با استفاده از اینترنت و شبکههای ابری، درک درست و دقیقتری از جهان پیرامون خود دارند. خودروهای متصل در این نسل محبوبیت زیادی پیدا کرده. اگر تجربه سفر با خودروهای متصل داشته باشید، خواهید دید که جادههای پر پیچ و خم دیگر ترسناک و خطرآفرین به نظر نمیرسند، چون این ماشینها به تکنولوژیهایی مجهز هستند که به راحتی بر جاده تسلط خواهند یافت. رویای سفری ایمن و مطمئن با خودروهای متصل به واقعیت نزدیکتر شده و روز به روز بر سهولت رانندگی افزوده میشود. با پیشرفت این خودروها پیشبینی میشود که رانندگی دیگر منحصر بر هنر و مهارت رانندگان نیست، بلکه این نقش مهم بر عهده خودروهای هوشمند است. در فصلهای آینده، به طور مفصل عمیقتر به ویژگیهای این خودروها میپردازیم.
سوالات متداول
1) به چه خودروهایی خودروی متصل گفته میشود؟
خودروهای متصل به وسایل نقلیهای میگویند که از طریق شبکههای ارتباطی و فناوریهای اطلاعاتی به اینترنت و دنیای پیرامون تعامل داشته باشد.
2) کاردبرد خودروهای متصل چیست؟
از مهمترین و برجستهترین کاردبرد خودروهای متصل عبارتند از: افزایش ایمنی جادهای برای رانندگان، ارتباطات V2V، مصرف بهینهی انرژی و کاهش هزینهها، مدیریت هوشمند ناوگان سازمانی، خدمات چندرسانهای و سرگرمی، اتصال به دستگاهها و ساعتهای هوشمند، بهبود زیرساختهای جادهای.
3) چالشهای موجود بر سر راه خودروهای متصل کدامند؟
از جمله موانع بر سر راه این خودروها عبارتند از: تهدیدات امنیتی و هک اطلاعات خصوصی، هزینههای بالای تولید و نگهداری، شبکههای ارتباطی پایدار و آنتندهی در همه نقاط، امکان تصادفهای زنجیرهای، تدوین استانداردها و مقررات بینالمللی.
دیدگاه خود را بنویسید